Wśród problemów kardiologicznych arytmia serca różnego typu zajmuje czołowe miejsce pod względem częstości występowania. Nowoczesne leki pomagają zwalczać tę chorobę dość skutecznie, ale będą bezsilne, jeśli nie będziesz przestrzegać specjalnej diety. Aby zorganizować prawidłowe odżywianie, konieczna jest znajomość podstawowych zasad i schematów, a także konsultacja specjalistyczna.
Dieta na arytmię serca i nadciśnienie tętnicze ma na celu wyeliminowanie przyczyn choroby. Prawidłowe odżywianie zapewnia następujące pozytywne efekty:
* Utrzymanie równowagi elektrolitowej we krwi poprzez ograniczenie spożycia soli i dostarczanie niezbędnych mikroelementów (potasu i magnezu).
* Spowolnienie procesów miażdżycowych w naczyniach wieńcowych. W tym celu wprowadza się zakaz spożywania tłuszczów zwierzęcych i zwiększa się spożycie żywności z lecytyną (groch, gryka), metioniną (twaróg, płatki owsiane) i błonnikiem pokarmowym.
* Utrzymanie równowagi procesów w ośrodkowym układzie nerwowym, wykluczenie pikantnych potraw, alkoholu, kawy i przyjmowanie substancji ekstraktywnych. Regularność przyjmowania pokarmów odgrywa ważną rolę (do 5 razy dziennie ściśle według ustalonego harmonogramu).
* Zmniejszenie przepuszczalności naczyń. Efekt ten uzyskuje się poprzez zwiększenie zawartości witamin C i P w pożywieniu.
* Poprawa wskaźników krzepnięcia krwi. Preferowane są owoce morza.
Uwaga. Dieta musi być połączona z leczeniem terapeutycznym. Nie może sama wyleczyć choroby, ale może zwiększyć skuteczność działania leków. Różny przebieg arytmii serca powoduje pewną korektę zasad żywienia dietetycznego:
- Migotanie przedsionków. W istocie występuje w wyniku naruszenia przewodnictwa impulsów między ośrodkami serca i mózgu. Przy tej patologii szczególnie ważne jest zapewnienie regularnego przyjmowania pokarmów w małych porcjach. Przepełnienie żołądka dodatkowo podrażnia receptory nerwu błędnego, powodując dysfunkcję węzła zatokowego. Jedzenie przed snem jest niebezpieczne. Zawał serca wywołuje alkohol, a także mocna kawa i herbata. Należy zdecydowanie ograniczyć tłuszcze zwierzęce, preferując pokarmy bogate w potas, magnez, fosfor, wapń, witaminę D.
- Tachykardia. Gdy się pojawi, należy przestrzegać następujących zasad żywieniowych: regularność i zwiększona częstotliwość przyjmowania, dawkowanie porcji; znaczne ograniczenie słodyczy; spożycie tłuszczu nie więcej niż 55 g dziennie; dni postne; zwiększone spożycie potasu i magnezu; zmniejszona kaloryczność pokarmów. Eksperci zalecają stosowanie diety mleczno-roślinnej. * Extrasystole. W przypadku tego typu arytmii zaleca się skupienie się na warzywach (pomidory, ogórki, buraki, ziemniaki, kapusta), owocach (gruszki, morele, jabłka, brzoskwinie, awokado), jagodach (maliny, jeżyny), suszonych owocach, orzechach, fasoli, zbożach, zieleninie, produktach mlecznych, miodzie. Przydatne jest stosowanie naparów i wywarów z ziół leczniczych. Wskazane jest spożywanie pokarmów o działaniu uspokajającym.
W przypadku arytmii serca ważną rolę w utrzymaniu zdrowia odgrywa dieta lecznicza. Lekarze zalecają włączenie do diety produktów bogatych w potas, magnez i witaminę C, takich jak świeże owoce i warzywa, orzechy, zielone liście i ryby. Ograniczenie spożycia tłustych, smażonych i słonych potraw jest również ważnym aspektem diety na arytmię. Przeciwwskazania dotyczą głównie cech związanych z wiekiem. Pacjenci w podeszłym wieku mogą wymagać łagodniejszej diety ze zmniejszoną zawartością cukru i soli. Dla dzieci ważne jest zapewnienie odpowiedniej ilości białka, żelaza i wapnia dla prawidłowego rozwoju organizmu. Przed wprowadzeniem zmian w diecie zawsze zaleca się konsultację z lekarzem, aby uwzględnić indywidualne cechy i potrzeby pacjenta. ### Podczas przyjmowania warfaryny
Leczenie farmakologiczne poważnych postaci arytmii obejmuje długotrwałe stosowanie warfaryny. W takim przypadku zmienia się skład krwi, w szczególności krzepnięcie krwi. Podczas przyjmowania warfaryny szczególnie ważne jest1 przestrzeganie określonych zasad dotyczących przyjmowania pokarmów. Przede wszystkim stosowanie suplementów diety i zwiększenie spożycia witamin wymagają uzgodnienia z lekarzem. Warfaryna zawiera znaczną ilość witaminy K, dlatego należy ograniczyć jej dodatkowe przyjmowanie z pożywieniem. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę wynosi 110 mcg. Najwyższą jej zawartość występuje w szpinaku, pietruszce, zielonej kapuście (około 3500-5500 mcg/kg), zielonej herbacie (7500 mcg/l), a także w roślinach strączkowych, majonezie, soi i oliwie z oliwek. Minimalną zawartość witaminy K odnotowuje się w mleku, mięsie, produktach piekarniczych, grzybach, warzywach i owocach innych niż zielone.
Cechy dla kobiet i mężczyzn
Zasady prawidłowego odżywiania są takie same dla kobiet i mężczyzn, ale przy układaniu diety należy wziąć pod uwagę pewne różnice fizjologiczne.
Kobiety mają zwiększone zapotrzebowanie na żelazo (szczególnie w okresie menstruacji). Jego głównym dostawcą jest czerwone mięso. Jod odgrywa ważną rolę, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego.
Należy zwrócić uwagę na owoce morza, ryby morskie i owoce feijoa. Wapń jest niezbędny dla struktur kostnych. Ważne jest utrzymanie wysokiego poziomu witamin z grupy B. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne dla organizmu kobiety wynosi 2300-2500 kcal. Organizm mężczyzny charakteryzuje się bardziej aktywnymi procesami metabolicznymi. Aby utrzymać masę mięśniową, konieczne jest stabilne dostarczanie białka. Cynk jest bardzo ważny dla mężczyzn. Dostarczają go owoce morza, marchew, orzechy, pestki dyni, wołowina. Błonnik jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne dla mężczyzn wynosi 2700-2900 kcal.
Ponadto przy ustalaniu diety ważne jest uwzględnienie różnic płciowych w psychologii żywienia. Kobiety potrzebują różnorodności w menu, podczas gdy mężczyźni są na to bardziej obojętni. Kobiety bardziej przejmują się smakiem i aromatem produktów, percepcją zewnętrzną. Osoby cierpiące na arytmię serca zauważają, że dieta lecznicza odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia. Zalecane produkty to ryby, orzechy, warzywa i owoce bogate w kwasy omega-3, magnez i potas. Należy jednak unikać nadmiernego spożycia kofeiny, tłustych produktów mlecznych i soli. Ważne jest, aby wziąć pod uwagę cechy związane z wiekiem: osobom starszym zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczów i cukru, a także monitorowanie poziomu potasu. Przed wprowadzeniem zmian w diecie należy skonsultować się z lekarzem, aby uniknąć niepożądanych konsekwencji.
Przeciwwskazania ze względu na wiek
Dieta na arytmię serca jest konieczna w każdym wieku. Należy ją jednak ustalić, biorąc pod uwagę cechy wieku. W dzieciństwie i okresie dojrzewania ważne jest, aby nie zaburzać rozwoju fizycznego i hormonalnego. Nie można stosować diet ze znacznymi ograniczeniami tłuszczów i białek. Redukcję kalorii przeprowadza się, kontrolując spożycie węglowodanów prostych. Przeciwwskazane są słodkie napoje i produkty typu fast food. Słodycze są ograniczone.
U osób dorosłych spowolnienie procesów metabolicznych występuje średnio co 10 lat, co jest brane pod uwagę przy układaniu diety. Do 25 roku życia procesy metaboliczne są najszybsze, co wymaga maksymalnej kaloryczności pożywienia. W tym wieku szczególnie niebezpieczna jest nierównowaga hormonalna spowodowana niewłaściwym odżywianiem. Po 40 roku życia procesy wyraźnie zwalniają, pH krwi przesuwa się w stronę zasadową. W tym wieku niewłaściwe odżywianie może prowadzić do cukrzycy. Należy ograniczyć spożycie szybkich węglowodanów (słodyczy, ciastek, makaronów). Wołowina, masło, śmietana, chleb pszenny i cukier mają negatywny wpływ. ## Zdrowa żywność dla serca
Eksperci opracowali następującą ocenę produktów korzystnych dla mięśnia sercowego:
* Produkty wzbogacone witaminą E – sery, twarogi, rośliny strączkowe.
* Naturalny sok winogronowy. Najskuteczniejszy produkt uzyskuje się z czerwonych winogron. Zaleca się2 picie 200-250 ml dziennie.
* Mleko o obniżonej zawartości tłuszczu. Szczególnie korzystne jest świeże mleko. Zalecane dzienne spożycie to 300-400 ml.
* Ryby morskie. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 mają korzystny wpływ. Na szczególną uwagę zasługują: makrela, śledź, dorsz, łosoś.
* Orzechy. Orzechy włoskie okazały się doskonałe i należy je spożywać 5-6 sztuk dziennie.
Przy arytmii serca należy zdecydowanie ograniczyć, a jeszcze lepiej wyeliminować, stosowanie następujących produktów:
* kiełbasy i wędliny, smalec, boczek, zawierające przyprawy, sól, stabilizatory i konserwanty;
* napoje zawierające kofeinę (kawa, czarna herbata);
* potrawy smażone;
* półprodukty i produkty typu fast food;
* tłuste potrawy (tłuste mięso i ryby);
* ostre i słone potrawy, przyprawy.
Ważne. Alkohol jest całkowicie zabroniony. Nie można pić napojów gazowanych. Słodycze, czekolada i lody podlegają znacznym ograniczeniom.
Leczenie środkami ludowymi
Środki ludowe są stosowane w leczeniu arytmii od dawna. Szczególnie polecane są czosnek i cytryna. Polecamy następujące przepisy:
* Z miodem. Przepis: czosnek (5 główek), sok z cytryny z 10 owoców, miód (1 l). Mieszankę parzy się przez 7-8 dni. Przyjmować 2 łyżki dziennie.
* Inna opcja z miodem. Czosnek (1 główka), jedną cytrynę mielimy w maszynce do mięsa i zalewamy miodem (100 ml). Mieszankę parzymy przez 7-8 dni. Przyjmować 1 łyżeczkę 3 razy dziennie przed posiłkami.
* Nalewka z czosnku na bazie alkoholu. Przyrządza się w ilości 3 ząbków na 100 ml alkoholu. Zaparza się przez 14-15 dni. Przyjmować pół łyżeczki przed posiłkiem.
* Czosnek z selerem. Korzeń selera (1 łyżka) i czosnek (1 ząbek) zalewamy wrzącą wodą (200 ml) i parzymy przez 2,5-3 godziny. Lek przyjmujemy 3 razy dziennie, po pół szklanki na raz.
Uwaga. Stosując czosnek należy pamiętać, że duża ilość może mieć negatywny wpływ. Maksymalna dawka dobowa to 3 ząbki.
Planując dietę, należy ją opracować we współpracy z profesjonalnym dietetykiem. Poniżej przedstawiono przybliżone menu na tydzień:
* Na śniadanie kasza gryczana na mleku, sok winogronowy.
* Obiad zupa jarzynowa, chleb żytni.
* Kolacja gotowany kurczak z dodatkiem ryżu i warzyw.
* Przed pójściem spać zaleca się wypicie fermentowanego mleka pieczonego (200 ml).
* Śniadanie kanapka z chleba z dżemem, herbata z melisą.
* Obiad kurczak pieczony w piekarniku, sałatka jarzynowa, czarny chleb.
* Kolacja: ziemniaki z gotowanymi warzywami.
* Napar z dzikiej róży (250 ml) przed snem.
* Śniadanie: sałatka owocowa z jogurtem.
* Obiad: makaron z łagodnym sosem pomidorowym i ziarnami sezamu, sok jabłkowy i winogronowy.
* Kolacja: indyk z kukurydzą jako dodatek.
* Jogurt przed snem.
* Śniadanie: płatki zbożowe z jogurtem.
* Obiad: ryba morska z puree ziemniaczanym, kompot z suszonych moreli.
* Kolacja: gulasz warzywny z ryżem jako dodatek.
* Zakończ dzień szklanką herbaty ziołowej.
- Śniadanie: niesolony ser feta, chleb pełnoziarnisty, kompot.
- Obiad: łosoś z dodatkiem warzyw.
- Kolacja: kotlety warzywne, herbata ziołowa.
- Jogurt przed snem.
- Śniadanie: owsianka z orzechami i suszonymi owocami.
- Obiad: pieczone plastry łososia z dodatkiem kiełków pszenicy.
- Kolacja: zapiekanka z twarogu z kwaśną śmietaną.
- Śniadanie: owsianka pszenna z mlekiem, świeżo wyciskany sok pomarańczowy.
- Lunch: makrela z dodatkiem ziemniaków, chleb żytni.
- Kolacja: zapiekanka z kwaśną śmietaną.
- Dzień można zakończyć szklanką kefiru. Poniższe menu ilustruje zasadnicze podejście do żywienia dietetycznego. Herbata ziołowa odgrywa ważną rolę terapeutyczną i profilaktyczną. Cukier i sól należy ograniczyć w miarę możliwości.
Przepisy dietetyczne
Jako przykład przygotowywania dietetycznych potraw w domu podajemy następujące przepisy:
* Sałatka z marchwi. Warzywa są starte. Jabłko jest obrane i starte. Składniki są mieszane i polewane sokiem z cytryny.
* Sos mleczny. Mąkę suszy się na patelni. Rozpuszcza się masło i zalewa nim mąkę, aż do uzyskania jednorodnej, kremowej masy. Dodaje się mleko. Mieszankę doprowadza się do wrzenia i gotuje na małym ogniu przez 12 minut. Wanilinę i odrobinę cukru rozpuszcza się we wrzącej wodzie, a następnie miesza z przygotowaną masą.
* Zapiekanka ziemniaczana. Chude mielone mięso wołowe miesza się z masłem. Ziemniaki kroi się w plasterki i gotuje, a następnie tłucze. Puree miesza się z surowym jajkiem i mlekiem, aż do uzyskania papkowatej, jednorodnej masy. Warstwy ziemniaków, mielonego mięsa i ponownie ziemniaków układa się na blasze do pieczenia. Na wierzch wylewamy śmietanę. Danie pieczemy w piekarniku.
Przygotowując dietetyczne jedzenie, nie wolno smażyć. Najlepszą opcją jest gotowanie na parze. Sól dodajemy w minimalnych ilościach.
Jak leczyć arytmię serca3, zobacz poniższy film:
Jakie pokarmy są dobre na arytmię serca.
Unikaj pokarmów z tłuszczami nasyconymi i tłuszczami trans, ogranicz czerwone mięso i wybieraj pełnowartościowe pokarmy zamiast wysoko przetworzonych, które często zawierają sód i cukier. Zamiast tego jedz więcej owoców, warzyw, chudego mięsa i ryb.
Jakie pokarmy obniżają tętno.
Często pojawia się pytanie, które pokarmy są dobre dla serca z tachykardią, powszechnym rodzajem arytmii. Bardzo ważne jest, aby zawierały dużo potasu i magnezu. Potas występuje w dużych ilościach w morelach, bananach, melonach, pomarańczach, groszku, odtłuszczonym mleku, szpinaku, słodkich ziemniakach, pomidorach i jogurcie.
Jakie pokarmy normalizują pracę serca.
Ryby. Oleje roślinne. Marchewki. Orzechy (włoskie, laskowe, migdały, orzeszki piniowe, pistacje). Jabłka. Banany. Granat jest jednym z najcenniejszych owoców wzmacniających i wspomagających stan serca i naczyń krwionośnych. Siemię lniane. Więcej 25 sierpnia 2021
Który owoc jest najzdrowszy dla serca.
Prawie wszystkie świeże owoce są dobre dla serca. Dlatego latem należy jeść jak najwięcej jabłek, gruszek, śliwek i wszelkiego rodzaju jagód. Przy okazji, wszystkie ciemne jagody (borówki, jeżyny, porzeczki) nie tylko uzupełniają zapasy witamin w organizmie i odżywiają mięsień sercowy, ale także zwiększają poziom hemoglobiny we krwi.
W przypadku arytmii serca zaleca się spożywanie produktów bogatych w potas, magnez i witaminę C, takich jak orzechy, banany, szpinak, awokado, owoce cytrusowe i ryby.
Wyklucz z diety produkty bogate w tłuszcze i cholesterol, takie jak tłuste mięso, wędzone potrawy, masło, szybkie węglowodany (słodycze, napoje gazowane), ponieważ mogą one pogorszyć stan serca.
Pamiętaj, że w przypadku arytmii ważne jest kontrolowanie diety: spożywaj posiłki w małych porcjach, regularnie, nie nadużywaj słonych i smażonych potraw.
Przypisy
- Tms Brokers (2020). Nastroje na rynkach? Ważne jest to, co tu i teraz. . Semantic Scholar. ↩
- R. Obłąkowski, M. Lipnicki (2016). Dlaczego zaleca się stosowanie profesjonalnych ośrodków sprzęgających w badaniach ultradźwiękowych. . Semantic Scholar. ↩
- M. Jastrzębski (2024). W POSZUKIWANIU UTRACONEJ FIZJOLOGII – WKŁAD UJ W BADANIA NAD STAŁĄ STYMULACJĄ SERCA. Wiadomości Lekarskie. Semantic Scholar. ↩
Tms Brokers (2020). Nastroje na rynkach? Ważne jest to, co tu i teraz. . Semantic Scholar. ↩
R. Obłąkowski, M. Lipnicki (2016). Dlaczego zaleca się stosowanie profesjonalnych ośrodków sprzęgających w badaniach ultradźwiękowych. . Semantic Scholar. ↩
M. Jastrzębski (2024). W POSZUKIWANIU UTRACONEJ FIZJOLOGII – WKŁAD UJ W BADANIA NAD STAŁĄ STYMULACJĄ SERCA. Wiadomości Lekarskie. Semantic Scholar. ↩